Racionálna výživa = zdravá výživa

16.06.2014 15:45

Zdravá výživa – často opakované slovo. Málokto by vedel povedať, čo presne pod tým rozumieť. A väčšina ľudí význam zdravej výživy podceňuje. Zdravá výživa však môže rozhodnúť o našom zdraví – či chorobe. Telesnom, i duševnom. Zdravá strava neznamená len kvalitné "palivo" pre svaly. Zdravá strava znamená aj výživu pre mozog. Správnu funkciu mozgu môžete ovplyvniť – stravou. V dobrom i zlom. Aj to je dôvod, prečo sa naozaj neoplatí ignorovať pojem "racionálna výživa".

Zlá výživa môže zabiť. Rôzne rýchlo.

  • Dali by ste si vyprážané muchotrávky pokvapkané ortuťou? Asi nie. Lebo viete, že by ste to neprežili.
  • Dali by ste si vyprážaný syr, hranolky, majonézu a k tomu tortu? Asi áno. Síce viete, že by ste nemali, ale keď ono je to tak chutné…
  • Čo keby ste vedeli, že muchotrávky sú tiež chutné? Ťažké rozhodovanie?

Veľa ľudí si stále neuvedomuje, ako zásadne ovplyvňuje náš život kvalita stravy.

V jedle totiž nie je len energia. Okrem bielkovín, sacharidov či tuku v rôznom pomere sú v potravinách aj ďalšie látky. Tiež v rôznych pomeroch.

  • Vitamíny.
  • Minerály.
  • Vláknina.
  • Fytochemikálie. (Rastlinné "dobré" chemikálie.)
  • Chemikálie. (Dodané výrobcom potraviny zámerne, alebo nechtiac.)

Podľa toho ako sú tieto živiny namixované sa dá hovoriť o zdravej strave, alebo o nezdravej.

  • Ako zdravú výživu potom môžeme označiť také kombinácie jedál, ktoré nejakým spôsobom prospievajú nášmu zdraviu.
  • Za nezdravú výživu označíme také jedlá alebo technológiu ich prípravy, ktorá môže zdravie ovplyvniť nežiaducim spôsobom.

Obezita a nadváha sú pritom len vrcholom ľadovca. Ak jedávate nevhodnú stravu, budete tučnieť. To je proste vidieť. Žiaľ, sú aj situácie, kedy sa nevhodná výživa môže prejaviť aj oveľa skrytejšie.

Mám kamaráta, ktorý na Facebook každú chvíľu posiela fotografie jedál z reštaurácií. Opekaná slaninka s klobáskami, rôzne vypraženiny, údené, prepálené… Argumentuje tým, že to jedáva odjakživa a "nič mu nie je". Pravda, opasok musí skryť v saku, aby skryl pretekárske brucho. (Preteká ponad opasok, aj keď nie veľmi.) Ale minimum pohybu a žiadna zelenina (nie je predsa zajac) môže s takou stravou vytvoriť kombináciu, ktorá ho môže zraziť k zemi. Infarktom, rakovinou… Nečakane a vo veku, kedy by ešte nemusela. To je vlastne celkom nešťastná situácia, pretože za takúto nevhodnú stravu nepríde trest teraz, kedy by ešte bol čas niečo ratovať. Potom môže byť neskoro.

Ale môj strýko sa dožil 100 rokov a pritom…

Veľmi častým výkrikom býva argumentácia výnimkami. Raz za čas sa objaví človek, ktorý fajčí, pije, jedáva mimoriadne nezdravú stravu a dožije sa utešeného veku v najlepšom zdraví. Takáto rarita sa potom dostane často aj do novín, alebo televízie. Je však hlúpe brať si príklad z výnimiek. Je malá pravdepodobnosť, že práve vy budete tiež tým šťastlivcom – možno jedným z tisícky. Naopak – na 99% budete tým typickým človekom, ktorý vinou nezdravej stravy skončí svoju životnú púť v strednom veku. A vieme aj povedať na čo zomriete: Na 50% to bude niečo so srdcom – infarkt, porážka, ischemická choroba. Na 25% to bude rakovina. Ak ani jedno a ani druhé, tak potom to môže byť niečo "exotickejšie" čiže nehoda, alebo nejaká choroba. Jednoducho štatistika sa obľafnúť nedá.

Netreba opakovať samozrejmosti, že bez stravy umrieme a zo zlej stravy môžeme umrieť tiež. Medzi týmito dvoma extrémami je široké pole možností, ako sa najesť. Dá sa s istou nadsázkou povedať, že zo zlej stravy umierame. Pomaly.

Zle navrhnutá výživa má následky

  • Po zle zvolenom obede budete oťapení. Zbytočne!
  • Potom – vinou toho istého obedu – dostanete ukrutnú, neovládateľnú chuť na nejaké sladkosti. A dáte si tyčinku, ktorú ste neplánovali. Ste na seba nahnevaní, lebo už vidíte, že ste pojedli zbytočne veľa – všetko len pre ten "blbý" obed! Takže trocha priberiete.
  • Nevhodná kombinácia jedál však vášmu telu nedodá mnoho dôležitých látok. Naopak – zaťaží imunitný systém.

Potraviny nie sú zdravé a nezdravé

Skôr sa treba pozrieť na ich množstvo. Maslová torta, ak ju zjem celú, mi zrejme ublíži. Asi sa ozve žlčník, možno ma preženie. Ak si dám len zo tri rezy, zjem veľa energie navyše, ktorej sa telo nedokáže zbaviť inak, než že ju napumpuje do tukových buniek. Priberiem. Veľmi málo, len nebadane.

A to je kameň úrazu. Nebadané zmeny – tak sa dá charakterizovať rozvoj nadváhy. Človek si proste dopraje dnes, zajtra aj o týždeň. Tučnie tiež pomaly. Ak by sa mal vzdať dobrôt, nebol by rád.

No a potom je tu tretia možnosť – dať si z onej torty len jeden malý rez. A aj to len občas. Taký príjem jedla – ktoré vo väčšom množstve škodí – vám zvyčajne neublíži, nič neovplyvní. Ak si raz za rok dáte údenú klobásu, tiež sa dá predpokladať, že neublíži. Ak si drgneme na uvítanie pálenky, tiež budeme dúfať, že vstúpi a neuškodí.

Je to však na zváženie – niektoré potraviny sa jesť neoplatí ani výnimočne

Hneď teraz popriem to, čo som napísal v predošlých vetách. Kým sa na telo pozeráme len z pohľadu obezity, tak pojem zdravá výživa nie je tak žeravý. Občasná výnimka vám neublíži – teda neublíži vašej postave. Je tu však drobný problém. Znova sa vrátim ku tej mrche – štatistike. Jedenie nezdravých potravín totiž niekedy môže prinášať aj malé riziko.

  • Torta a veľa sladkostí býva vyrobená aj s použitím stuženého tuku. Lacnejšie margaríny neraz obsahujú až 25% transmastných kyselín, čo sú látky, ktoré sa môžu podieľať na rozvoji rôznych ochorení, aj rakoviny.
  • Údená klobása obsahuje vysoké množstvo látok z dymu a znova teda hovoríme o riziku vzniku nádorového bujnenia.
  • Tvrdý alkohol môže poškodiť pažerák a žalúdok. Nie veľmi. Ale núti to telo spúšťať opravný proces a to môže spustiť aj vznik nádorových buniek.

Inými slovami. Že sa práve z jedného kúsku klobásy rozvinie choroba je nepravdepodobné. Ale aj taká možnosť tu je. Ešte stále máte na klobásku chuť? A znova – môžete namietnuť, že klobásu jedáva celá vaša rodina a všetci sú zdraví. Prečo teda robiť paniku?

Pretože je dokázané, že niektoré jedlá môžu ohroziť zdravie. Je dobré vedieť, čo vlastne jedávame, aký účinok na človeka majú jednotlivé pokrmy. Keď to viete, potom sa môžete rozhodnúť, akú mieru rizika na seba vezmete.

Čo je to teda tá zdravá výživa?

Čítajte, učte sa. Ak budete vedieť, aké účinky na vás majú rôzne potraviny, budete vedieť, že niektorým jedlám sa jednoducho oplatí vyhnúť. Rozumný človek by mal dokázať odolať pokušeniu, ak vie, že mu jedenie môže ublížiť.

Nedá sa celkom jednoducho povedať, čo je zdravá výživa – to je na dlhšiu knihu. Ešte aj tam by sa vedci pobili, pretože názorové prístupy sú rôzne.

Pre naše účely môžeme racionálnu výživu zjednodušiť. V ďalších článkoch si tu nájdete veľa podrobností o potravinách a ich účinkoch aj na zdravie. Stručne sa dá formulovať niekoľko základných znakov racionálnej, teda zdravej výživy:

  • Jedzte veľmi veľa zeleniny. Také kilo za deň na osobu by som odporučil ako minimum. Varená, surová, všetko dobré.
  • Jedzte jeden až dva kusy ovocia za deň. Sladšie druhy, ako banány či hrozno sa pri chudnutí nehodia.
  • Jedzte rôzne druhy orechov a semien. Obsahujú vhodné druhy tukov. (A kopu všeličoho iného…)
  • Jedzte najkratšie a najjednoduchšie upravované a spracované potraviny. Varte v pare, krátko opekajte, grilujte.
  • Vyhnite sa chemicky doplneným potravinám, rôznym továrensky vyrobeným výrobkom.

Zrýchlene sa dá povedať – ak je to prírodný produkt, zvyčajne je to vhodné. Ak je to umelo vyrobené, rafinované, viacnásobne upravované tak to býva nevhodné.

Príkladom nech sú raňajky.

  1. Kaleráb. Môžete si dať hrsť ovsených vločiek (hovorím o menšej hrsti, nie o pohári) k tomu zopár rôznych orieškov, k tomu trebárs jogurt. Môžete dať lyžicu mletých ľanových semien. (Veľmi rýchlo ich zomeliete v trieštivom kávovom mlynčeku.) Také jedlo vás nasýti na pár hodín. Dá sa pokojne označiť ako zdravé, pretože sa skladá z málo upravených prírodných produktov.
  2. Tradičné slovenské, alebo anglické raňajky – trebárs vajíčka, slanina, chlieb. Ak sa chystáte rýľovať pole tak vám asi príliš nepomôžu ani neublížia. Budú obsahovať menej vhodných tukov a vitamínov, ale nie je to až taká pohroma.
  3. Sladené cereálie svetoznámej značky s mliekom. Alebo sladké keksy ktoré sa tvária tak zdravo, až by vám to malo byť podozrivé. To je príklad bežných raňajok, ktoré určite nie sú vhodné, pretože väčšina zložiek je vyrobená v továrni, znova a znova upravená, doplnená o cukor (väčšinou ale o jeho horšiu variantu glukózový sirup, či iné lacné svinstvo). Tu už hovoríme skôr o nezdravej strave.

Základom zdravej výživy teda je znalosť

  • Ak pripravujete šalát, môžete doň dať trocha majonézy a užiť si jej skvelú chuť. Viete totiž, že ju používate namiesto oleja. Ak je navyše domáca, tak viete z čoho ste si ju spravili. To je racionálne použitie znalosti toho, z čoho sa tá potravina skladá. Nevhodné by však bolo vyliať si ju na vyprážaný rezeň, alebo syr. Tam totiž celkom zbytočne a nevhodne navýši množstvo tuku už tak vysoko prekročené.
  • Alebo ak viete o tom, že korenie kurkuma je prospešné pre zdravie, môžete to využiť. Pri varení laďte chuť jedál práve týmto "žltým" smerom.

Viem, nie je celkom jednoduché zorientovať sa v tom, čo je dobré a čo zlé. Ale oplatí sa vám investovať čas a námahu a naštudovať si to. Obetujte pár večerov a vynechajte nudu pred televízorom. Dobrá kniha o výžive vám dá do života viac, než televízor. Tipy na vhodnú literatúru nájdete aj na tomto webe v sekcii literatúra.

Viem, ťažko je dnes si uprieť dobrý koláčik v mene toho, že možno o 10 rokov vám možno bude na svete lepšie. Človek o sebe nedokáže rozmýšľať vopred. A to je škoda. Keby si 30 ročný človek vedel predstaviť, aké ťažkosti bude mať v päťdesiatke, zrejme by prerušil čokoľvek, čo práve robí a utekal cvičiť a zdravo jesť…

Rozhodnutie je len vo vašich rukách. Zdravá výživa sa vám oplatí.

Späť